Др сц. Душан Малешев

Dr sc. Darko Ivanović

Звање: редовни професор у пензији
Организациона јединицаКатедра за Физичку хемију и инструменталне методе
Адреса: Војводе Степе 450, 11221 Београд, Србија
Просторија
Телефон:
Фаx:
Емаилdule.malesev@gmail.com 


Проф. др Душан Малешев је рођен 1941. године у Београду. Средњу хемијску школу је завршио 1960. године, а у наредном периоду је радио у Нуклеарном институту „Борис Кидрич“ у Винчи и одслужио војни рок у ЈНА. Године 1963. je уписао Природно-математички факултет Универзитета у Београду, смер физичка-хемија, на ком је дипломирао септембра 1967, магистрирао 1975. и докторирао 1980. године.

На Фармацеутском факултету у Београду је био запослен као асистент од 1967. године, за вишег научног сарадника је изабран 1987, за ванредног професора 1990, а за редовног професора 1995. године.

Поред практичне наставе на Фармацеутском факултету, проф. др Малешев је био ангажован на Природно-математичком факултету, одсецима за физичку хемију, хемију и физику, као и на Пољопривредном факултету, где је на технолошком одсеку основао лабораторију за физичку хемију. На Фармацеутском факултету је обављао наставу на предмету Физичка хемија и инструменталне методе, као и Клиничко-хемијске лабораторијске методе за студенте биохемијског смера.

Коаутор је уџбеника Експериментална физичка хемија и инструменталне методе (1994) и Експериментална физичка хемија (1998), а аутор je уџбеника Одабрана поглавља физичке хемије (прво издање 2003. и друго издање 2008. године).

Проф. др Душан Малешев је био коментор једне магистарске тезе и једне докторске дисертације одбрањених на Факултету за физичку хемију, ментор више од 100 дипломских радова одбрањених на Фармацеутском факултету, као и члан комисија за одбрану магистарских теза, докторских дисертација и специјалистичких радова.

У току целе каријере проф. др Малешев се трудио да студентима представи улогу и значај физичке хемије у фармацији, што су бројне генерације студената вредновале највишим оценама и бројним похвалама у анкетама о педагошком раду наставника.   

Поред наставних активности, проф. др Малешев се бавио и научно-истраживачким радом, највише у области равнотежних реакција комплексних једињења фенола са јонима метала (од значаја за заштиту животне средине), као и комплекса флавоноида са јонима метала. Публиковао је око 110 радова у домаћим и страним часописима међународног значаја, од којих је више од половине у страним часописима. Ревијални рад: D. Malešev, V. Kuntić. Investigation of metal-flavonoid chelates and the determination of flavonoids via metal-flavonoid complexing reactions. J. Serb. Chem. Soc. 72(10), 921-939, 2007. био je најцитиранији рад у овом научном часопису категорије М23 за период 2007-2011 године. Проф. др Малешев је саопштио бројне радове на научним скуповима из области физичке хемије, као и светским конгресима фармацеута, а добијао је и позиве за учешће на светским „Конференцијама о полифенолним једињењима“, од којих је учествовао на деветнаестој, у Бордоу. Такође, био је и рецензент у часописима међународног значаја. У периоду 1999-2010. године био је руководилац пројекта „Равнотежне реакције полифенола“ Министарства за науку Републике Србије.     

Проф. др Малешев био је рецензент два универзитетска уџбеника, и то: Одабране методе за фармацеутску анализу, проф. др Љиљане Живковић и Општа хемија за студенте стоматологије, проф. др Силвије Мирковић и проф. др Миланке Чорбић.

У периоду 1999-2007. године проф. др Малешев је био шеф Катедре за физичку хемију. Успешно је обављао и функцију продекана за науку и последипломске студије у периоду 1996-1998. године, када је интензивно радио на усвајању програма последипломских и специјалистичких студија, као и на усаглашавању узајамног признавања испита.

За своје ангажовање као члан Стручног већа Универзитета области природних наука, током десетак година, у дисконтинуитету, проф. др Малешев је добио захвалницу Ректора.

Издавачко графичко предузеће „Библиофон“, сврстало је проф. др Мелешева у биограсфски лексикон „Ко је ко у Србији“ за 1995. и 1996. годину, међу 4700 личности научне и друге елите Србије.      

Проф. др Душан Малешев је пензионисан 2007. године.