Др сц. Нада Мајкић-Сингх

Dr sc. Miodrag Nedeljković

Звање: редовни професор
Организациона јединицаКатедра за медицинску биохемију
Адреса: Војводе Степе 450, 11221 Београд, Србија
Просторија
Телефон
Фаx
Емаил

 

CV


Образовање

  • 1965. Завршена гимназија и осмогодишња школа у Београду
  • 1969. Дипл. фарм. Фармацеутски факултет, Универзитета у Београду
  • 1972 Мр сц. пхарм. Одбрањена магистарска теза, Фармацеутски факултет, Универзитета у Београду Наслов: «Улога пиридин-нуклеотид специфичних оксидо-редуктаза у метаболизму еритроцита»
  • 1972 Усавршавање у: North-East London Polytechnic School i na University of Newcastle upon Tyne, Newcastle University Hospital, Department of Clinical Biochemistry.
  • 1974. Др сц. пхарм. Одбрањена докторска дисертација, Фармацеутски факултет, Наслов: «Постављање кинетичке методе за одређивање аеробних трансхидрогеназа уз АБТС»
  • 1986. Специјализација из медицинске биохемије

Радни стаж

  • 2001. Ужа специјализација: клиничка ензимологија
  • 1971. Асистент Институт за медицинску биохемију
  • 1978. Docent
  • 1984. Ванредни професор Управник Завода за медицинску биохемију, Фармацеутски факултет До 1995.године)
  • 1988. Редовни професор Предмет: медицинска биохемија и клиничка ензимологија Институт за медицинску биохемију, Фармацеутски факултет,
  • 1986. Директор Институт за медицинску биохемију, Клинички центар Србије (до 2012. године)

Остале активности

Била је председник Управног одбора Завода за фармацију Србије (19932003), као и оснивач и први председник Скупштине Фармацеутске коморе Србије (од 1997. до 2001.). Била је председник Секције за медицинску биохемију Фармацеутског друштва Србије (19831987). Била је председник је Друштва медицинских биохемичара Југославије од 1988. године, како и касније Друштва медицинских биохемичара Србије до 2012. године (чији је сада Директор) и национални представник у Интернатионал Федератион оф Цлиницал Цхемистрy анд Лабораторy Медицине, ИФЦЦ, ФЕСЦЦ и Балкан Цлиницал Лабораторy Федератион, БЦЛФ. Од 2006.-2010. године била је председник БЦЛФ. Главни и одговорни уредник је часописа ''Југословенска медицинска биохемија'' од 1991. г. у ком периоду овај часопис постаје међународни, а од 2007. године издаје се под називом Јоурнал оф Медицал Биоцхемистрy. Била је члан Редакционог одбора часописа Цлиницал Цхемистрy анд Лабораторy Медицине и рецензент је у више међународних часописа, а сада Редакционог одбора Цлиницал Лабораторy. Од 1994. до 2003. године била је председник Савезне Комисије за медицинску биохемију, као и Републичке Комисије за медицинску биохемију и клиничку биохемију.

(до 2014. године). Била је председник Републичке комисије за израду Номенклатуре лабораторијских услуга Министарства здравља Републике Србије, као и Комисије за израду норматива и ценовника рада., која је израдила свеобухватни документ са 3000 лабораторијских услуга по савременим прнципима (документ је објављен у Службеном гласнику РС). Од маја 1992. године председник је Комисије за примаријате Фармацеутског Друштва Србије. Била је председник Комисије за Акредитацију медицинских лабораторија при Акредитационом телу Србије.

У Друштву медицинских биохемичара Југославије (сада Србије) организовала је дванаест Конгреса медицинских биохемичара Југославије, три Балканска састанка лабораторијске медицине и више Биохемијских дана. Оснивач је Научне конференције ''Професор Иван Беркеш'', као и стручног годишњег састанка ''Новине у лабораторијској медицини'' и трајних курсева усавршавања медицинских биохемичара. Организатор је једногодишњих ЕФЦЦ (ЕФЛМ) Сyмпосиум-а за Балканки регион, који је до сада организовала укупно тринаест. У њеном мандату Београд је именован за регионални едукациони центар ЕФЛМ-а за едукацију.

Почев од 1986. године, са сарадницима се ангажовала на формирању и организацији обједињене клиничкобиохемијске службе у Клиничком центру Србије, која је прерасла у Институт за медицинску биохемију, као референтну лабораторијску службу. Директор овог Института била је до 2012. године. Под њеним руководством у 2000. години у лабораторијама Института за медицинску биохемију први пут је у нашој земљи уведен систем менаџмента квалитетом према Стандарду ИСО 9001:2001 и акредитација према стандарду ИСО 17025 и ИСО.

15189. Институт је такође спроводио национални програм спољашње контроле квалитета свих лабораторија у земљи, познат као YУНЕQАС–медицинска биохемија. Са сарадницима је израдила свеобухватни приручник за пацијенте и лекаре под називом „Индекс параметара“ у коме се детаљно описује преко 1000 врста лабораторијских анализа које се изводе у различитим биолошким материјалима у ИМБ ЦС. У том периоду Институт је остварио значајну међународну сарадњу. Била је члан Комисије за стандарде КСА 176-РГ 4 при Институту за стандардизацију, а сада је члан Скупштине Института за стандардизацију Србије.

Учествовала је у извођењу додипломске, последипломске и специјалистичке наставе на свим нивоима образовања из области медицинске биохемије. Интензивно је радила на осавремењивању програма специјалисзације из медицинске биохемије. Године 1986. била је иницијатор и организовала је увођење профила дипломирани фармацеут-медицински биохемичар на Фармацеутском факултету у Београду, који се данас изводи по савременом програму у оквиру петогодишњих мастер студија на Фармацеутском факултету.

На Фармацеутском факултету у Београду била је председник или члан више Комисија и радних тела.

Члан је Друштва медицинских биохемичара Србије и Фармацеутског друштва Србије, Интернатионал Социетy оф Цлиницал Ензyмологy, Америцан Ассоциатион оф Цлиницал Цхемистрy, Интернатионал Федератион оф Цлиницал Цхемистрy, Енглисх Ассоциатион оф Цлиницал Биоцхемистс, Неw Yорк Ацадемy оф Сциенце, Цанадиан Социетy оф Цлиницал Цхемистс и Федератион оф Балкан Цлиницал Лабораторy, Научног Друштва Србије. Члан је Одбора за липиде при Кардиолошкој секцији СЛД-а.

  • Мајкић Н, Беркеш И. Практична примena enzimskih metoda. Izdavač FDS (Bilten 3-4-5, 1978, 1-170)
  • Мајкић-Сингх Н, Спасић С. Практикум Медицинске биохемије . Издавач: Фармацеутски факултет (штампано од 1974-1979. године)
  • Мајкић-Сингх Н. Увод у ензимологију. Издавач: ССО Фармацеутског факултета, Београд, 1979
  • Мајкић-Сингх Н. Примена међународног система мерних јединица (СИ) у медицинској биохемији. Издавач: ССП Фармацеутски факултет, Београд, 101 стр.; прво издање 1980; треће издање 1986. године
  • Мајкић-Сингх Н, Спасић С. Практикум из медицинске биохемије. Издавач: Научна књига, Београд; прво
    издање 1980; друго издање 1982; треће издање 1986 и четврто издање 1988. године; 256 стр.