Петиција за повраћај имовине Универзитета у Београду

Поштоване колегинице и колеге,

повраћај имовине Универзитету у Београду, његовим чланицама, фондацијама и задужбинама које за циљ имају побољшање услова рада, јесте поништавање не само историјске неправде, настале у деценијама након Другог светског рата, већ и испуњење последње воље оставиоца имовине који су је оставили не свом потомству, већ високом образовању у Србији. Како би се питање реституције, наравно у могућим, а не апсолутним оквирима, решило, Универзитет у Београду је, заједно са Српском академијом наука и уметности и Матицом Српском у јуну 2019. године Влади Републике Србије предао нацрт законског предлога који би ово питање правно регулисао. Нажалост, ни након две године од предаје овог нацрта закона, њега, у предложеној или измењеној форми, нема у скупштинској процедури, а нема ни дијалога о њему између Владе Републике Србије и институција предлагача.

Како би јавности скренуо пажњу на ово питање, Савет Универзитета у Београду и ректорски колегијум Универзитета у Београду су донели одлуку да покрену сакупљање потписа подршке, у овом тренутку само садашњих и некадашњих запослених у наставном и научном звању на Универзитету у Београду. Молим Вас, стога, да ово писмо заједно са текстом петиције, ставите на сајт Вашег факултета или института и да на сваки могући начин о њему обавестите ваше садашње и бивше запослене.

Подршка ће се прикупљати путем електронске поште, слањем електронских писама на адресу:

У теми поруке треба уписати „подршка“, а у телу поруке навести:

-Име и презиме

-Звање или последње звање

-Факултет /институт на коме се тренутно ради или место последњег запослења

на УБ.

-Број мобилног телефона (ако мејл није са институционалне адресе)

Електронске поруке је пожељно писати са електронских адреса са домена који су факултетски/институтски, а само за оне који их немају или их више немају са других адреса.

 

С поштовањем,

проф. др Иванка Поповић