Програм сарадње српске науке са дијаспором

Програм сарадње српске науке са дијаспором представља финансијски подстицај који омогућава научно-истраживачким организацијама развој сарадње са српском дијаспором и унапређење капацитета кроз краткотрајне посете истраживача из Србије стручњацима из дијаспоре и подршку заједничким активностима.

Циљ Програма је успостављање сарадње са дијаспором ради унапређења и размене знања, успостављања или унапређења сарадње, заједничког рада на научно-истраживачким и истраживачко-развојним проблемима и изазовима, објављивања заједничких радова и патената, подршке развоју нових услуга, комерцијализацији производа, трансфера технологија, као и припреме предлога заједничких пројеката за конкурисање код фондова изван Србије.

Програм подржава основна и примењена истраживања у свим истраживачким областима, без унапред дефинисаних приоритетних тема.

Више информација о програму можете пронаћи на сајту Фонда за науку Републике Србије.

Програм се финансира средствима Фонда за науку РС односно средствима Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Пројекат сарадње са дијаспором (Фонд за науку РС) одобрен је за финансирање проф. Гордани Лепосавић, са Катедре за патобиологију. Пројекат под називом "Неуроцогнитиве импаирмент анд Т лyмпхоцyтес" проф. Лепосавић реализоваће у сарадњи са Др Сенка Хаџибеговић (Институт дес Маладиес Неуродéгéнéративес, Университy оф Бордеау, Франце).

Пројекат сарадње са дијаспором (Фонд за науку РС) одобрен је за финансирање доц. др Бранкици Филипић, са Катедре за микробиологију и имунологију. Пројекат под називом "Ундерстандинг ларге струцтурал вариатионс ин бацтериал цхромосомес то митигате агаинст антимицробиал ресистанце" доц. Филипић реализоваће у сарадњи са проф. Ивана Гудељ (Ливинг Сyстемс Институте, Университy оф Еxетер, Еxетер, УК).

Пројекат сарадње са дијаспором (Фонд за науку РС) одобрен је за финансирање др сц. Тамари Гојковић, са Катедре за медицинску биохемију. Пројекат под називом "Преецлампсиа метаболиц пхенотyпе нетwорк (ПЕМПНет)" колегиница Тамара реализоваће у сарадњи са проф. др Весном Гаровић са Маyо Цлиниц, Роцхестер, Миннесота, УСА.

Пројекат сарадње са дијаспором (Фонд за науку РС) одобрен је за финансирање проф. Владимиру Савићу, са Катедре за органску хемију. Пројекат под називом "Десигн анд сyнтхесис оф хсп90 протац деградерс ас потентиал антицанцер агентс (ДеСyХПРО)" проф. Савић реализоваће у сарадњи са проф. Зораном Ранковићем (Ст. Јуде Цхилдрен’с Ресеарцх Хоспитал, Сједињене Америчке Државе).

Све одобрене пројекте у оквиру Програма сарадње српске науке са дијаспором можете погледати овде.