eduroam

eduroam® (education roaming) је бесплатан сервис за приступ Интернету намењен студентима, професорима, предавачима, истраживачима и осталим запосленима у институцијама чланицама Академске мреже Србије (АМРЕС).

Доступан је на бројним приступним тачкама у научно-истраживачким и образовним институцијама (кампуси, универзитети, факултети, библиотеке итд) и другим локацијама у преко 35 земаља Европе, као и у Канади, САД, Аустралији, Кини, Јапану, Новом Зеланду, Хонг Конгу, Тајвану итд.

eduroam сервису се може приступити коришћењем лаптопа, таблета, мобилног телефона који имају могућност бежичног повезивања (wireless).

eduroam услуга је настала кроз међусобну сарадњу европских академских и истраживачких мрежа, а базира се на моделу међусобног дељења ресурса за приступ мрежи. У Србији едуроам услугу обезбеђује АМРЕС.

Обавеза АМРЕС појединачних корисника је да се у свему придржавају Правилника о коришћењу АМРЕС-а.

Како да се повежете на едуроам мрежу

Из свог броwсера отворите страницу https://cat.eduroam.org/?idp=850 и прођите кроз кораке за конфигурацију. Овде можете пронаћи и детаљна упутства за следеће оперативне системе: Windows 7, Windows 8, Windows 10, iOS (iPhone i iPad) i Android (телефони и таблети).

Студенти Фармацеутског факултета приликом повезивања на едуроам користе исте креденцијале (корисничко име и лозинку) као за студентски сервис, само што на корисничко име додају @student.pharmacy.bg.ac.rs

Пример: студент са налогом ab130123 ће за едуроам користити корисничко име ab130123@student.pharmacy.bg.ac.rs

Запослени приликом повезивања користе доменски налог, односно исто корисничко име и лозинку као за логовање на windows рачунаре, само што на корисничко име додају @pharmacy.bg.ac.rs

Пример: запослени са доменским налогом пера ће за едуроам користити корисничко име пера@pharmacy.bg.ac.rs