Др сц. Јелена Паројчић

Др сц. Јелена Паројчић

Звање: редовни професор
Организациона јединица: Катедра за фармацеутску технологију и козметологију
Адреса: Војводе Степе 450, 11221 Београд, Србија
Просторија: Б309
Телефон: +381 11 3951-363
Фаx: +381 11 3972-840
Емаил: jelena.parojcic@pharmacy.bg.ac.rs


Јелена Паројчић дипломирала је на Фармацеутском факултету у Београду 1992. године. На истом факултету је 1996. године одбранила магистарску тезу под називом Упоредна фармацеутско-технолошка испитивања препарата са парацетамолом и могућност успостављања ин витро-ин виво корелације, која је награђена годишњом наградом ИЦН Галенике. 2004. одбранила је докторску дисертацију под називом Биофармацеутска карактеризација хидрофилних матрикс таблета са успореним ослобађањем парацетамола. Докторска дисертација Др Јелене Паројчић награђена је годишњом наградом КРКА а.д. (Ново место, Словенија). 2005. године Др Јелена Паројчић је завршила специјалистичке студије из фармацеутске технологије на Фармацеутском факултету у Београду. Исте године уписала је и последипломске специјалистичке студије из области медицинског образовања, на Универзитету у Дандију (Шкотска).

Јелена Паројчић запослена је као доцент у Институту за фармацеутску технологију и козметологију. Др Паројчић учествује у извођењу додипломске и последипломске наставе из предмета Фармацеутска технологија са биофармацијом и Основи индустријске фармације и козметологије.

Јелена Паројчић аутор је или коаутор више од 100 радова и саопштења (19 радова објављених у међународним научним часописима, 12 у домаћем часопису, 73 презентације на домаћим и међународним научним скуповима), као и једне научне монографије и једног приручника за практичну наставу.

У току 2005. године боравила је на постдокторском усавршавању на Тринитy Цоллеге, Даблин, Ирска, као стипендиста Министарства за науку Републике Србије.

Истраживачки интерес: Биофармацеутски аспект карактеризације фармацеутских дозираних облика/ брзина и механизам ослобађања активне компоненте ин витро и ин виво, развој биорелевантног ин витро теста, ин витро – ин виво корелација; формулација и карактеризација лековитих препарата са модификованим ослобађањем лековите супстанце

Награде:

  • 1997 годишња награда ИЦН Галеника (Београд, Србија) за магистарски рад
  • 2004 годишња награда КРКА (Ново место, Словенија) за докторску дисертацију

Језици: енглески