Др сц. Мирон Сопић

Dipl. farm. Ana Vujović

Звање: доцент
Организациона јединица: Катедра за медицинску биохемију

Просторија: А 206

Телефон:+381 11 3951-284

Факс:

Email: miron@pharmacy.bg.ac.rs

CV


Мирон Сопић је рођен 07.08.1982. у Сарајеву. Основну и средњу школу завршио је у Београду. Фармацеутски факултет у Београду, смер дипломирани фармацеут – медицински биохемичар уписао је 2001. године, а дипломирао је 2007. године са средњом оценом 9,22. Добитиник је награде проф. др Иван Беркеш као најбољи студент дипломирани фармацеут – медицински биохемичар у школској 2006/2007 години.

Од октобра 2007. године запослен је у Институту за медицинску биохемију Фармацеутског факултета као сарадник за испомоћ у практичној настави, када је уписао и докторске студије из Медицинске биохемије на Фармацеутском факултету Универзитета у Београду. Обавезан стаж за дипломиране фармацеуте-медицинске биохемичаре обавио је у Институту за медицинску биохемију Фармацеутског факултета и у биохемијској лабораторији “Белладонна” у Земуну. У октобру 2009. године положио је стручни испит за дипломиране фармацеуте-медицинске биохемичаре.

Од 15.07.2009. године Мирон Сопић ради као асистент за ужу научну област Медицинска биохемија. Од почетка рада у Институту за медицинску биохемију Фармацеутског факултета Мирон Сопић учествује у извођењу практичне наставе на предметима Општа биохемија, Примена информационих технологија у академској пракси, Клиничка ензимологија и Статистика у медицинској биохемији на студијском програму магистар фармације – медицински биохемичар и предметима Медицинска биохемија и Статистика у фармацији на студијском програму магистар фармације.

Од доласка у Институт за медицинску биохемију укључен је у истраживачки рад. У периоду од септембра 2008. до децембра 2010. године, био је сарадник на пројекту Министарства за науку и технолошки развој "Испитивање биохемијских и генетичких фактора ризика као узрочника и маркера атеросклерозе и других обољења: аналитички и клинички аспекти". Од јануара 2011. године, сарадник је на пројекту „Интерактивна улога дислипидемије, оксидативног стреса и инфламације у атеросклерози и другим болестима: генетички и биохемијски маркери“, чији је руководилац Проф. др Зорана Јелић – Ивановић, а који финансира Министарство просвете науке и технолошког развоја Републике Србије.
Учесник је и два међународна пројекта. Од 2010. године сарадник је на међународном пројекту у оквиру програма ЦОСТ (Еуропеан ресеарцх программе ЦОСТ, Еуропеан Цооператион ин Сциенце анд Тецхнологy). Сциентифиц Домаин: Биомедицине анд Молецулар Биосциенцес; Ацтион: ХДЛ: Фром Биологицал Ундерстандинг то Цлиницал Еxплоитатион"‎ (БМ0904), а од 2012. године сарадник је на међународном пројекту у билатералне сарадње Републике Србије и Републике Словеније “Дијагностичка вредност нових биомаркера у раном откривању атеросклерозе код пацијената са терминалним стадијумом реналне болести”.

  • Lymphocyte Cu/ZnSOD and MnSOD Gene Expression Responses to Intensive Endurance Soccer Training. Vujović Ana, Spasojević-Kalimanovska Vesna, Bogavac-Stanojević Nataša, Kotur-Stevuljević Jelena, Sopić Miron, Stefanović Aleksandra, Baralić Ivana, Đorđević Brižita, Jelić-Ivanović Zorana, Spasić Slavica. BIOTECHNOLOGY & BIOTECHNOLOGICAL EQUIPMENT, (2013), vol. 27-3: 3843-3847.

  • Clinical Application Neutrophil Gelatinase-Associated Lipocalin and Kidney Injury Molecule-1 as Indicators of Inflammation Persistence and Acute Kidney Injury in Children with Urinary Tract Infection. Petrović Stanislava, Bogavac-Stanojević Nataša, Peco-Antić Amira, Ivanišević Ivana, Kotur-Stevuljević Jelena, Paripović Dušan, Sopić Miron, Jelić-Ivanović Zorana. BIOMED RESEARCH INTERNATIONAL, (2013).

Save

Save

Save

Save

Save