Dr sc. Jovana Aranđelović

Farmaceutski fakultet

Zvanje: naučni saradnik
Organizaciona jedinica: Katedra za farmakologiju
Adresa: Vojvode Stepe 450, 11221 Beograd, Srbija
Prostorija: 
Telefon: + 381 11 3951-276
Email: jovana.arandjelovic@pharmacy.bg.ac.rs

CV

Orcid broj: https://orcid.org/0000-0002-0837-7027

Website CoD-GOAT projekta: cod_goat_research.rs


Jovana Aranđelović je rođena 02.05.1992. godine u Beogradu. Rukovodi projektom ‚‚Translacioni put za rasvetljavanje efekata tretmana agonistom GLP-1 receptora na funkciju osovine masno tkivo - mozak u kognitivnim procesima kod dijabetesa tipa 2 sa pridruženom gojaznošću (CoD-GOAT)“ (Translational road to elucidate the effects of GLP-1 receptor agonist treatment on adipose tissue - brain axis function in cognitive processes in diabetes type 2 with concomitant obesity, CoD-GOAT) koji finansira Fonda za nauku Republike Srbije u okviru PROMIS poziva (2024-2026). Nakon odbrane doktorske disertacije, pod nazivom ,,Bimodalna modulacija alfa5 GABAA receptora u eksperimentalnom modelu Alchajmerove bolesti” i pod mentorstvom prof. dr Miroslava Savića 12.09.2022. godine, realizovala je dva kratkoročna projekta u inostranstvu (jedan vezan za in vitro praćenje GABAA receptora na nivou neurona na NOVA Medical School u Portugalu koji je finansiran od strane FENS/IBRO (2023), i drugi pod nazivom „IT makes s(ci)ense“ koji se bavio analizom rezultata RNK sekvenciranja na Institutu za genetiku i molekularnu i ćelijsku biologiju (IGBMC) u Francuskoj, koji je finansirala Francuska ambasada u Srbiji (2022)).

Istraživački interes: Rukovodilac u ranoj fazi karijere fasciniran kognitivnom disfunkcijom i poremećajima raspoloženja u neurodegenerativnim bolestima, kao i u bolestima koje su faktori rizika za njihov nastanak (poput metaboličkih poremećaja i stanja uzrokovanih stresom), sa fokusom na GABAergičku transmisiju, i otkrivanje novih lekova.

Pohađala je IX gimnaziju „Mihailo Petrović Alas“, prirodno-matematički smer i bila je aktivni član Istraživačke stanice „Petnica“ (smerovi: molekularna biomedicina i hemija). Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu, smer farmacija-medicinska biohemija upisala je 2011. godine i završila ga 2016. godine sa prosečnom ocenom 9.78. Tema završnog rada bila je ,,Efekti ponavljane primene supstance koja deluje na α6 GABA A receptore u modelu trigeminalnog neuropatskog bola kod pacova” na Katedri za Farmakologiju pod mentorstvom profesora Miroslava Savića. Za vreme integrisanih akademskih studija učestvovala je u izradi četiri studentska naučno-istraživačka rada na Katedrama za fiziologiju, medicinsku biohemiju i farmakologiju. Pohađala je Internacionalnu CEEPUS letnju školu o kanceru u Sloveniji (2016) kao stipendista i bila je na plaćenoj praksi na Katedri za toksikologiju na Medicinskom univerzitetu u Poljskoj (2016). Upisala je doktorske akademske studije 2016. godine na Farmaceutskom fakultetu, modul Farmakologija. Bila je stipendista Fonda za mlade talente Srbije – Dositeja i stipendista Ministarstva za prosvetu i sport Republike Srbije u toku integrisanih akademskih studija i/ili doktorskih studija i kasnije je bila zaposlena u istraživačkom/naučnom zvanju na Farmaceutskom fakultetu. Završila je pripravnički staž u „Aqualab Plus“ laboratoriji i položila stručni ispit za magistre farmacije – medicinske biohemičare u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije 2017. godine


Kao student doktorskih studija i/ili postdoktorant radila je na sledećim projektima kojima je rukovodio prof. dr Miroslav Savić (2016-2024) na Farmaceutskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu:

  • Nacionalni projekat Fonda za nauku Republike Srbije – Ideje: Neuroimmune aspects of mood, anxiety and cognitive effects of leads/drug candidates acting at GABAA and/or sigma-2 receptors: In vitro/in vivo delineation by nano- and hiPSCbased platforms (NanoCellEmoCog, 2022-2024)
  • H2020 projekat (linija Innovative Medicines Initiative) Neurotoxicity De-Risking in Preclinical Drug Discovery (NeuroDeRisk, ugovor br. 821528; 2019-2022)
  • Projekаt finansiran od strane Ministarstva nauke Srbije „Karakterizacija ponašanja ponovljene primene novosintetisanih liganada selektivnih za različiti podtipove GABA A receptora (ugovor br. 175076, 2016–2020)

Završila je jednogodišnji trening program za bioinformatiku na Računarskom fakultetu u Beogradu 2021. godine. Tokom doktorskih akademskih studija, usavršavala se na nekoliko boravaka u inostranstvu i učestvovala na brojnim konferencijama. Kao stipendista DAAD, pohađala je InterDAF kurs nemačkog jezika u Lajpcigu, Nemačka (2017). Kao stipendista Erasmus+, bila je na letnjoj naučnoj školi „Linearna algebra za neuronaučnike“ na Univerzitetu u Radbaudu, Holandija. Pohađala je napredni Cajal trening program ,,Kognicija kod starenja“ na Univerzitetu u Bordou, Francuska (2021). Učestvovala je u ECNP workshop-u 2022. godine, kao jedna od 100 najboljih neuronaučnika na početku karijere (early career scientists) u Francuskoj. U okviru Horizon projekta, 2022. godine, učestvovala je u realizaciji bioinformatičke analize rezultata RNK sekvenciranja u kompaniji Sanofi u Francuskoj (2022). Završila je više online live training programa u oblasti programiranja, neki od njih su na Školi bioloških nauka Univerziteta u Kembridžu, Engleska (2021).

Bila je autor ili koautor 5 radova u vrhunskim međunarodnim časopisima (M21), 1 rada u istaknutom međunarodnom časopisu (M22), i velikog broja saopštenja na međunarodnim i domaćim skupovima (M33, M34, M64) (orcid broj: https://orcid.org/0000-0002-0837-7027).

Govori engleski (C1) i nemački jezik (B1).

  • .